Web Logo KSL 230528

BjoernegaardHar der været bjørne i Klemensker?
I meget gamle dage, da folk ikke var så oplyste som nu, herskede der på Bornholm såvel som andre steder meget overtro, som findes at læse i mange bornholmske sandsagaer og fortællinger om nisser, trolde og andre underjordsfolk.
Hvor har Bjørnegård i Klemensker, fået dette navn fra?
Hertil er knyttet en historie eller et sagn til, hvordan gården har fået dette navn.
---------------
Det var ved middagstid, juleaftens dag, for mange år siden, at der kom en mand, trækkende med en bjørn til gården, og spurgte om han måtte få lov til at overnatte. Dette måtte han gerne få lov til af gårdmanden ”men, der er bare det, at ingen mennesker kan være her i nat”. For at han ikke skulle ”bære julen bort” fik han mad og drikke, og det synes han godt om.

Imens kom bjørnen i stalden og blev bundet.
Han spurgte gårdmanden, hvorfor det ikke var så godt at blive natten over, fik han det svar af gårdmanden, at det var fordi underjordsfolkene holdt fest på gården, natten mellem juleaften og juledag. Bjørnetrækkeren spurgte så gårdmanden, om han ikke havde lyst til at blive af med disse underjordsfolk, dette havde gårdmanden dog ikke noget imod, men det er lettere at love end at holde.
Det ville bjørnetrækkeren godt hjælpe til med, at hvis han måtte tage bjørnen med sig ind i stuen til natten. Det fik han så lov til, og det var dermed afgjort, at han ville vove forsøget.
 
Når det var ved at blive aften, tog alle gårdens folk afsted til nabogården, og manden med bjørnen slog sig til ro i stuen.
Han lagde sig på en bænk, mellem væggen og det lange bord, og bandt bjørnen til et af bordbenene. Lyset bliv slukket, og det hele bliv meget stille.

Ved midnatstid begyndte det at pusle i stuen; fra alle kroge myldere de underjordiske frem; bordet bliv dækket med en fin hvid dug, fade, tallerkner, skeer, knive og gafler af det pureste guld stilledes op, og alt dette lyste med en forunderlig glans, så andet lys var overflødigt. Til sidst kom grøden og fisken, og alle satte sig til bords uden at nogen opdagede manden eller bjørnen, der foreløbig holdt sig helt rolige.
 
Bjørnen begyndte dog så småt at brumme; den underjordiske der sad nærmest, rakte et stykke fisk ind under bordet til bjørnen, men den blev ved at brumme og snerre ad den underjordiske. Nå, nå, "lille mis” og lod så bjørnen være i fred.
Midt under måltidet, rejste manden med bjørnen sig pludseligt fra bænken og slap bjørnen fri, og satte sig derefter igen. Der bliv da meget uro blandt underjordfolkene, som løb forvirret rundt om hverandre, bjørnen tog halve snese af underjordsfolkene af gangen og trampede dem ihjel. Sådan blev det ved, til der ikke var flere underjordiske tilbage i stuen.
 
Nu blev bjørnen atter bundet, og så sov de begge, til gårdmanden kom for at se til sine gæster.
Hele opdækningen fra om natten var der, men alle borde, bænke, væggene og det guldbelagte bestik var oversprøjtet med blod, jeg tror nok vi fik bugt med de fleste, sagde bjørnetrækkeren, men der var dog nogle der slap væk. Hvis de skulle komme igen næste år for at spørge, om den gale kat var der endnu, er det bedst at sige ja, og at den er meget værre i år, fordi den har killinger, så for I nok fred for de underjordiske i fremtiden.
 
Dermed gik manden med sin bjørn, og ingen hørte siden om dem, ligesom heller ingen anden havde set dem før.
Det gik, som der var blevet sagt; næste juleaften, da pigen hentede vand fra en kilde lidt udenfor gården, kom en lille bitte mand og spurgte, om de endnu havde den gale kat; da han fik det svar, at den i år havde 7 killinger. Den bitte mand bad så pigen om, at sige til folkene, at de så aldrig ville komme på gården mere. De har også siden holdt sig borte fra gården, og som fra den tid fik navnet Bjørnegård, som den endnu har.
---------------
Dette var en historie om, hvordan Bjørnegård i Klemensker fik sit navn, noget mere sandsyndeligt er nok, at Bjørnegård 10 vdg i Klemensker har fået navn efter en der har beboet gården. I følge Kures gårdsfortegnelse, overtog en der hed Anders Bjørnsen i året 1598 gården.
Det kan så antagelig være ham, der har givet navn til gården. Der var også en der hed Niels Bjørnsen, der i år 1611 overtog gården.
John Højegaard
Klemensker Sogns  Lokalhistorie