Web Logo KSL 230528

Småkage bageriet Dana * Rosengade 8 * Klemensker
Lidt om småkage bageriet ”Dana”, Rosengade 8 i Klemensker, skrevet og fortalt af Inger Bach, Klemensker Sogn´s Lokalhistorie.
Min mor Karen Bach f. Svendsen i Nyker år 1905, var den yngste af 7 søskende, hvoraf 2 var drenge. Den ene var Jens Peter Svendsen, han var småkagebager i Klemensker, gift med Agnes født Myhre, de havde 2 drenge, Ole f. i 1929 og Palle f. i 1944, de boede og havde bageri i Rosengade. Bageriet hed ”Dana”.

Vi nød at komme på besøg og se det store bjerg af småkager, nogle var pakket ind i sølvpapir andre var overtrukket med chokolade. Onkel lavede gerne et kræmmerhus fyldt med småkager til os, han sagde, ”De indpakkede er dem der er brændt”. Småkagerne blev pakket i firkantede kasser, der var af aluminium hvor der var glas på den ene side, der blev de ”fine” stablet op, så det så indbydende ud, bagved blev de andre fyldt op. De specielle kasser findes på museet, i den gamle købmandsbutik.

Onkel fik bil, - - - det var helt fantastisk, så kunne han selv køre rundt med småkagerne til forretninger på hele øen. Drengene, altså mine fætre, hjalp til i bageriet. Palle kom i gang som 9 årig, de dage han ikke var i skole. Efter konfirmationen startede han på fuld tid fra han var 14 – 15 år, indtil han kom i lære hos ”Sillehoved” i Rønne.

Ole kom også i gang på fuld tid efter sin konfirmation. Han fik kørekort når han var gammel nok, så han kunne hjælpe med transporten rundt på øen. Han blev gift med Inger Andersen i 1954 og de arbejdede begge i bageriet indtil de flyttede til København i 1965.
Mine små søstre var engang med onkel rundt på øen, det var en stor oplevelse.

Onkel havde også en kunstnerisk evne, ved særlige lejligheder lavede han lagkager, som forestillede noget specielt som var aktuelt for tiden f. eks. Var der i 1953 noget der blev snakket meget om, Styrmand Carlsen’s skib, der lå skævt i vandet. Carlsen var den sidste der gik fra borde, han kravlede ud gennem skorstenen. Det formede onkel som en lagkage.

En anden gang lavede han købmand Krogh Hansen’s forretning. En gang lavede han en lagkage med sit barndomshjem, en anden gang lavede han Andrea og Aksel Jørgensen’s hus, med havegærde og andre finesser, Andrea var vores moster. Til min søsters 5 års fødselsdag lavede han hende med rød frakke og pipalok.

Jeg husker kun at de havde bageriet i Rosengade, men de har også været i Hasle, en kort tid på Klemens kro og i Søndergade.
Onkel arbejdede med småkager til 1967, han døde i 1968, 78 år gammel.
Kilder: Ole, Palle og egne oplevelser.
Inger Bach

74elille

Fra venstre Kirsten Hansen, Inger Svendsen, Ole, Henny Larsen, Alice Pihl og Jens Peter Svendsen.

74f

Danas varevogn

74cli

74cli

741alille