Web Logo KSL 230528

Fattighuset

FattighusetBedstemor Mauna var ansat på fuld tid, bedstefar Magelius var ansat på deltid. Han skulle tilse huset med kalkning og maling af døre og vinduer, den anden halvdel af tiden stod han og slog skærver til kommunen, som selv kom med sten, jeg tror nok det var store marksten, og kommunen hentede dem igen når de var forarbejdet.

Der var 3 faste beboere, Niels Jonsson svensker som efternavnet antyder, hans opgave bestod i at passe høns og have. Andrea, en stor kraftig dame, var medhjælp i køkkenet, skrælle kartofler og ordnede grønsager samt ordnede gulvvask.
Albina, lille og spinkel var rengøringshjælp med støvklud og deslige lette opgaver, damerne strikkede sokker i ledige stunder, jeg husker engang Albina sad og flettede ben, så sagde bedstemor til hende at hun skulle gå på das, men hun fik den besked at klokken manglede10 minutter i 4, så åbenbart gik hun vc på klokkeslet, men det var jo også et gammeldags udedas.

En ekstra spisegæst kom der engang imellem, det var Olander, også en svensker, han fik de levninger der var tilovers. Han var en rigtig særling, vagabond i ordets forstand, han havde en hytte nede i Aagårdsellet og en hytte nede ved åen i præstegårdsskoven, hvor han boede på tur og omgang ca. 1 måned ad gangen, om det var utøjets skyld ved jeg ikke, men fuld af lus det var han.
Når han ikke havde været efter mad et par dage, blev bedstefar eller jeg sendt af sted med mad til ham, syg var han for det meste, men det var på grund af druk, han lavede selv sin snaps, han hentede også mad på kroen engang imellem, jeg kom til at tænke på hytten i præstegårdsskoven var den største ”helårsbeboelse”.

Jeg har lavet en skitse, sådan som jeg kan husker den, hele arket skal være byggegrund. Der er ikke sat mål på, så rummene passer nok ikke helt i størrelse. (Denne skitse har arkivet endnu ikke fundet)

Marken mellem huset og Fabriksvej blev brugt som tørreplads for tørv nede fra Præstemosen.

Hilsen Hans Anker

Læs mere om fattighuset, klik her.